Samengesteld 14 juli 2004. Gewijzigd 10 december 2006.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.


Kruidenweek

Ik ben in de week van vijf tot negen juli 2004 naar een kruidenweek geweest in het Kruidenrijk (Haaren Noord Brabant). Hieronder wat ervaringen.

Een groot gedeelte van de cursisten bestond uit leerlingen van de veterinaire natuurgeneeskunde of een herboristenopleiding. Zij deden een verplichte stage. Ikzelf had geen verplichtingen, of een genieten van de tuin, het werk en medecursisten. Want wat is er nou leuker om met gelijkgestemden te praten over een interesse?

's Ochtends werd er besproken wat er in die morgen gedaan kon worden. 's Middags ging het werk na een overheerlijke lunch (groenten, kruiden uit de tuin), door. Maar omdat sommige planten pas na het middaguur te oogsten waren of juist niet wisselde dit per dag. Omdat het een aantal keren flink geplenst heeft, waren de planten zo nat dat ze zouden gaan beschimmelen in de droogschuur. We weken dus uit naar binnenwerk: theeen knippen, zalven maken, balsem maken, tincturen maken, afvullen, plukken (rissen van gedroogde bladeren zodat deze later in stukjes geknipt konden worden. Wilgeblad kan flink op de luchtwegen werken ontdekte ik daar in de droogschuur).

Meditatief vond ik het theeen knippen (anders knipte je jezelf in de vingers) en voor een aantal andere karweitjes werd ook stilte gevraagd. Op deze manier kon de energie van de werker overgaan op het product.
Wennen moest ik wel aan de kruidenbespreking aan het einde van de dag omdat deze geent was op de signatuurleer. Aan de hand van de uiterlijke verschijning van een plant, werd de werkzaamheid bepaalt, het werkgebied in het lichaam en werd achterhaalt welk type mens die de plant nodig had. Ikzelf werk liever via inhoudsstoffen en ik ontdekte later dat mijn voorkeur voor biologie beter aansluit bij fytotherapie dan de kruidengeneeskunde die is gebaseerd op signatuurleer.

De week verbreede niet alleen mijn kennis, ik leerde ook planten op zicht herkennen en het tuinwerk veranderde mijn perceptie. Kleur, geur, textuur, groei en bloeiwijze kwamen in de tuin veel meer tot hun recht en als stadsmus was dat een leuke ervaring.

Mensen die meer willen weten over het kruidenrijk kunnen kijken bij http://www.kruidenrijk.nl.

Naar het begin van de tekst van deze plant.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.