Samengesteld 20 april 2004, laatste bijwerking op 21 april 2005.

Gewijzigd op 26 november 2006.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.


Logboek

In de jaren 2000 tot 2004 las ik veel over kruiden. Het idee tot een opzetten van een website kwam nadat ik een aantal keer geconsulteerd was door mensen uit mijn omgeving. Het idee erachter is zelfredzaamheid en om mensen te enthousiasmeren.

Februari 2004
Voor mijn eigen plezier schrijf ik een samenvatting van de literatuur die ik vind over de plant dille.

Maart 2004
Er komt tijd vrij voor de site en heb ik de eerste acht artikelen geschreven. Het besluit tot het maken van een site is genomen. Het artikel van bieslook voer ik in.

April 2004
Wat wordt deze maand aangemaakt:

Ik spit de nodige zoekmachines uit en ontdek leuke linken. Dit bestand met linken en boeken werk ik dus ook grondig bij. Ik ben nu bijna iedere dag wel een (paar) uur bezig voor de site. Er is een heleboel leuks te vertellen, maar de zaak is om het beknopt te doen en het geheel leesbaar te houden. Soms best lastig als je redelijk thuis bent in het onderwerp. Mijn vakantie voor een kruidenweek is geboekt! Al met al een zeer productieve maand voor wat betreft de site.

Mei 2004
Ik gooi een aantal artikelen die ik wilde schrijven in de toekomst weg. Er is al genoeg te lezen hier. Nu de structuur is gemaakt en een groot gedeelte van de artikelen is geschreven, kan het tempo naar beneden. Voor november 2004 verwacht ik de site niet in de lucht.
De volgende stukken worden geschreven dan wel bewerkt:

Ik lees het een en ander over vitaminen, mineralen en sporenelementen en ik heb een boekje gelezen over huismiddeltjes. Hoewel het wel geschikt is voor de site wacht ik daar nog even mee. Misschien komt het er wel helemaal niet op. Het stuk over vitaminen werk ik grondig bij. Over mineralen en sporenelementen valt veel te vertellen, maar dan moet je ingevoerd zijn in medische termen en ik wil juist dat de site voor iedereen begrijpbaar is.

Foto's nemen is erg leuk (maar dat wist ik al), zeker als ik op mijn computer een bestand ontdek met plantenfoto's misschien kan ik die bewerken en gebruiken. Ik neem foto's in Kampen en Zwolle.

Op het net kom ik de site van annetanne.be tegen. Daar vind ik veel basisinformatie. Een aantal artikelen zal ik moeten bijwerken vanwege nieuwe informatie die ik bij annetanne vind (citroenmelisse, goudsbloem, smeerwortel, salie, tijm). Echina en oregano maak ik de grove indeling en scheid de zin van de onzin.
Plantaardigheden levert veel basisinformatie op voor artikelen die ik later wil schrijven.
Locusmagi.nl levert veel informatie over mythes, naamgeving, legenden en gebruik in het verleden. Niet alleen leuk als kapstok hoe een plant aan zijn naam komt, vaak wordt er ook iets verteld over het gebruik in het verleden.

Ik vind op het web een stuk van Skepsis waar veel bedenkingen tegen kruidmedicatie wordt geuit. Ik ben het er niet in grote lijnen mee eens, maar wil toch eens weten waar ze het over hebben en waarom ze zelfmedicatie afwijzen. Ik vind in ieder geval de nodige voorzichtigheid voor een aantal kruiden en misschien neem ik er iets van op in een artikel. Veiligheid staat hoog in het vaandel hier. Daarnaast nog een stuk van planten en hun werking (heel summier) met waarschuwingen voor gebruik en/of zwangerschap. Al met al een maand waarin ik niet de tijd had om de stad onveilig te maken! Er is een oude bekende die ik tegenkom: een muisarm.

Juni 2004
Dit is het tijdstip voor het nemen van foto's. Met een vriendin ga ik naar de tuinen van Dr. Vogel in Elburg.
Van mijn oude bekende ben ik nog niet af. Ik zoek en vind bij plantaardigheden.nl achtergrondinformatie voor munt, papaver, peterselie, roos. Maarten is bereid een aantal artikelen van me na te kijken. Ik krijg zowaar genoeg van de site. Voor wat betreft de artikelen die ik wil schrijven heb ik- naar het zich laat aanzien- alle relevante informatie op het web gevonden.
-Artikelen over: bergamot, dragon, betonie, scharlei, boerenwormkruid, zuring, hysop, mariadistel, hartgespan, paardebloem, meidoorn, bijvoet, engelwortel, heemst, duizendblad, roos, zuring, knoflook, brandnetel, papaver, venkel is in aanmaak.
-Bijwerking over tijm en salie, absint, echina.
Een aantal artikelen wordt te zwaar. Ik zal dus moeten knippen of een extra link moeten maken. Dit laatste gaat vooral op voor een artikel over bijvoorbeeld roos met zoveel mythes, legendes en symboliek. Een artikel met vijf pagina's en een foto is nog vlot transporteerbaar over het net.
Artikelen die waarschijnlijk opgeknipt gaan worden: basilicum, brandnetel, citroenmelisse, duizendblad, echina, engelwortel, goudsbloem, kamille, knoflook, meidoorn, paardebloem, roos, tijm, vlier. In totaal gaat het om 44 a4. In de map toepassingen niet gebruikt staat nu voor 15 a4. Door het opnemen van knoppen bij kruidenehbo bespaar ik iets van 8 a4. De foto's die ik nam bij de tuinen van Dr. Vogel zijn goed gelukt.

Juli 2004
Vakantietijd en dus even iets anders doen dan bouwen aan mijn site. Ik ga naar de kruidenweek. Daar maak ik fotos's, aantekeningen. Diezelfde maand werd er een fotobewerkingsprogramma op mijn computer geinstalleerd. Van vakantie komt het op die manier niet. Want ik wil het programma leren kennen en wat handigheid krijgen in snijden en bijkleuren. Twee cd's met foto's bewerk ik dus. Ook van foto's nemen heb ik nu even genoeg. Mijn verslag over de kruidenweek is af.

September 2004
De site heeft vertraging opgelopen. Jammer maar helaas. Deze maand ben ik vooral in de weer met het bewerken van de foto's die ik op verschillende locaties nam. Daarnaast is er een artikel gemaakt over inhoudsstoffen.

Oktober 2004
Artikelen over: peterselie, venkel, laurier, weegbree, plantaardige antibiotica.
Revisie en uitbreiding van symptoom-kruid is op komst. Inhoudstof heeft een revisie ondergaan en ik heb een stuk over wat je wel en niet kunt gebruiken tijdens zwangerschap gevonden op het net. Zeker het lezen waard. Een paar artikelen verwacht ik een revisie van: verklarende woordenlijst, medische termen, verwerkingsmethoden, toepassingsindex en symptoom-kruid. Revisie staat echter wel onderaan mijn prioriteitenlijstje. Met bouwen heb ik meer haast. Pa leert mij de grondbeginselen van de htmltaal aan.

November 2004: 13 over
De site zou nu de lucht in gaan. Het vervelende is nu wel dat ik mijn deadline niet haal bij gebrek aan bouwer. Aan de andere kant geeft me dat een mooie gelegenheid om me eens te verdiepen in het bouwen van een internetsite. Nu terugkijkende op de afgelopen maanden heb ik een heleboel geleerd over kruiden, latijnse termen, voorzichtigheid, mythen, legenden en wijsheden uit grootmoeders tijd. Geneeskrachtige kruiden, culinaire recepten, cosmetische toepassingen, vitaminen, inhoudstoffen, antibiotica, geneesheren uit de oudheid en het bestrijden van luizen met kruiden, kruidenehbo en kruiden vs zwangerschap: er ging een wereld voor me open. Mocht het nog een tijd duren voordat de teksten gepubliceerd worden: de schrijver windt altijd. Op naar de volgende uitdaging het bouwen van een internetsite.
Oregano/

Maart 2005
In maart wordt de reeds gerede tekst nagekeken. Plaatjes worden binnengehaald voor knopjes en ik lees het eea over zoekmachines tips en truuks. Daarnaast lees ik een boek over het maken van een site. Er komt nog een heleboel bij kijken. Het artikel over kervel wordt geschreven.

April 2005
Een goed programma doet soms wonderen. Na wat bemoediging is het dan toch van programmeren gekomen. Ik zet tekst om in html, kijk naar de opmaak enzovoort enzovoort. Ik wil het vooral functioneel en overzichtelijk hebben. Bij het maken van een mal voor de artikelen van de encyclopedie gaat het verassend vlot. Noem het beginnersgeluk. Zo snel kun je werken als je weet wat je wilt en welke onderdelen extra typografische elementen nodig hebben. Het is leuk en verslavend werk, maar vraagt veel concentratie. Voornemen voor april: de resterende dagen van april gebruiken om de teksten gemaakt in kladblok om te zetten naar html. Een artikel per dag. Afgelopen periode van weinig werken aan de site, heeft de accu daarvoor ook weer opgeladen. Ik heb weer zin in bouwen.

Deze klussen staan nog:
Revisie van: verklarende woordenlijst, medische termen, verwerkingsmethoden, toepassingsindex en symptoom-kruid.
Artikelen over: gember/ iriswortel/lavendel/munt/rozemarijn/teunisbloem/ venkel/ kervel. Ach een site is nooit af.

Naar het begin van deze tekst.


Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.