Samengesteld 15 juni 2004. Gewijzigd 5 december 2006.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.


Dragon - Artemisia dracunculus (Franse dragon), Artemisia dracuncloudes (Russische dragon)

Tarkum is Arabisch voor draak. Dragon betekent ook draak. De wortels groeien overal doorheen en de plant gedraagt zich dus als een kleine draak.
Keizersla; drakenkruid; slangenkruid (geneest slangen en insectenbeten)

Oorsprong Siberie (Russische dragon); Midden Azie en Midden Oost- Europa. Werd door de Moren (Arabieren) naar Spanje gebracht.
Familie Compositae, Artemisia
Kweek De plant heeft een hekel aan natte voeten. Hij verlangt een droog en zonnig plekje, ruim begieten op het heetst van de dag. Daardoor vervliegt een gedeelte van het water direct, zodat de plant wel water krijgt, maar geen natte voeten. De plant verlangt weinig mest. Dek de plant in de winter af met bladeren. Dragon is goed te kweken in bakken of potten. Dragon wil graag staan op een beschutte zonnige plek met voedzame, goed doorlatende grond. (Werk kiezels door de potgrond.) Dit heeft te maken met een ziekte waar de plant nogal eens last van heeft: sclerotienrot. Sclerotienrot is een schimmel die de plant doet afrotten tussen de groeistengel en de wortel en dit is het gevolg van een te lange natte periode. Ook aardrupsen kunnen de plant belagen. Zoek in de grond rondom de plant en vernietig deze beestjes.
De zaden bezitten in ons klimaat geen kiemkracht. Wil je de plant vermeerderen of opkweken dan zul je moeten scheuren of stekken. Neem in de lente een kopstek of wortelstek en zet dit in een mengsel van turf en zand. Plaats de stek op een warme plaats. Geef het een dakje boven zijn hoofd door middel van een glazen plaatje of door er plastic folie over te spannen. Na het inwortelen de stekjes oppotten, af laten harden (iedere dag iets langer buiten laten staan) en uitplanten. Scheur in de lente. De plant wil een keer in de drie jaar verplaatst worden. Franse dragon wordt zeventig centimeter hoog en heeft glanzende middelgroene blaadjes, met een sterk aromatische smaak. De plant wil zo zonnig mogelijk staan, mits beschermt tegen felle winterwind uit het oosten (verder nog iets?). Deze dragon lust compost!
De russische dragon wordt tussen de een meter en anderhalve meter hoog, heeft fletsgroene blaadjes die aan die van een wilg doen denken. In Perzie wordt deze dragon gebruikt om de eetlust op te wekken.
Koop planten en poot ze uit in april met de wortels vijf tot zeven centimeter diep. De onderlinge afstand tussen de planten is dertig centimeter. In mei kun je een loot afsnijden. Mocht je in de winter van het verse blad willen genieten dan kan dat door ze binnen te kweken in een kistje of potje. Een zonnige vensterbank is dan wel vereist. De takjes en het blad kun je in de herfst afsnijden om te drogen. Dek vervolgens het bed af met stro en compost zodat de planten in het komende voorjaar een feestmaal krijgen.

Eigenschappen
Dragon is een lid van de artemisiagroep. Alsem en citroenkruid horen daar ook bij. De plant heeft weinig opvallende gele bloempjes. De bladeren zijn lijnvormig, glad en blinken. Ze worden ongeveer tien centimeter lang, zijn breed aan de basis en worden aanzienlijk smaller aan de punt. De bloempjes zijn lichtgroen en hangen in kleine trosjes. Maar in een koeler klimaat zal de plant niet bloeien en geeft dus ook geen zaad. De wortelstok kent knopen. De smaak van de bladeren is gepeperd en zuur. Het lijkt op anijs. De russische dragon is smaakloos om vervolgens ergens anders te lezen dat ze bitter smaken. Probeer zelf maar. De wortels groeien overal doorheen. De wortels groeien overal doorheen en hebben haakjes. Russische dragon is makkelijker te kweken. Komt voor in Zuid-Europa en streken in Azie (Franse dragon), Siberie (Russische dragon is daar een wilde plant.)

Geschiedenis
Dragon was onbekend in de antieke wereld bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Het wordt voor het eerst vermeld door de beroemd Arabische heelmeester El Beithar. Tarkum is het Arabische woord voor draak. De plant komt in de zestiende eeuw naar Europa en verovert in de achttiende eeuw de Franse keuken. Daar wordt het estragon genoemd. Dragon wordt geintroduceerd door Roemeense families die vluchten voor de opstanden en zij namen hun koks mee.

Gebruik
Folklore

Toepassingen
Medicinaal
Eetlustopwekkend; stimuleert de spijsvertering; kalmeert maagkrampen; hikaanval; vochtafdrijvend; tegen kiespijn (kauw op de blaadjes); slaapopwekkend (zet een thee van dragon en en drink deze voor het slapengaan); dragon is een goede vervanger voor zout. De anijsgeur in de etherische olie werkt kalmerend bij PMS als het wordt toegepast voor massage; flatulentie; beten genezen van venijnige dieren inclusief slangen en dolle honden. (Dit laatste wordt verondersteld en ik raad je aan bij beten van dolle honden en slangen naar je arts te gaan.)

Culinair
Oogst de blaadjes voor de bloei en gebruik ze vers. De smaak van dragon kan nogal opdringerig overkomen.
Gebruik dragon in Bernaisesaus, kruidenazijn, bij de aanmaak van salade, in bourquet garni en als onderdeel van fines herbes (kervel, bieslook, peterselie en dragon); kip-; eiergerechten; vinigraites (tartarensaus); venkel en tomatensoep; dragon is een goede vervanger voor zout; witte vis; romige sauzen.

Kwarktaartjes
125 gram kwark; 60 gram boter; 2 geklutste eieren; zout en peper; 2 eetlepels gemengde fijngehakte kruiden bieslook, kervel, peterselie, salie, dragon, tijm en bonekruid; paar druppels knoflookazijn.
Voeg alles bij elkaar en stort in een ondiep bakblik de kwark in pastijvormpjes. Bak in een hete oven totdat het mengsel gestold is.

Dragonazijn
100 gram verse blaadjes dragon; fles schoongemaakt en droog; 1 liter witte wijnazijn.
Doe de dragonblaadjes in de fles en voeg de wijnazijn toe. Laat het geheel drie a vier weken staan in een donkere kast en schudt iedere dag even. Zeef en doe de azijn over in een andere fles.

Cosmetisch
De geur van de etherische olie is toe te passen bij zeep, badolie, poeder en zeepballen.

Bronnen
-http://www.users.skynet.be/hofmeester/kruiden/dragon
-Caroline Foley, Jill Nice & Marcus A. Webb, De nieuwe kruidenbijbel, Zelf kruiden kweken en toepassen, Librero, Kerkdriel, 2002, Oorspronkelijke titel New Herb Bible, Vertaling: Textcase Dick de Ruiter, 224 p.
-Audrey Wynne Hatfield, Kleine kruidenencyclopedie, 3e dr., Hollandia, Baarn, 1977; Oorspronkelijke titel Pleasures of herbs, Vertaling: H. C. E. de Wit-Boonacher, 198 p.
-Avanelle Day & Lucille Stuckey, Groot kruiden kookboek, bewerkt door Wina Born, Nederlandse Boekenclub, Den Haag/ Antwerpen, 1968, Born N.V., Oorspronkelijke titel The spice cookbook, Arragement with Scott Meredith Literary agency inc., New York, 445 p.

Naar het begin van de tekst van deze plant.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.