Samengesteld 28 mei 2004. Gewijzigd 4 december 2006.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.


Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Naam Nederlands-Latijns, naamsverklaring, andere namen
Oorsprong land van herkomst, wanneer was het al in gebruik?
Familie Lelie
Kweek soort grond, waar in kruidenbed, lijkt op.... hoeveel water, zon, standplaats. onder glas, in volle zon, uitspeenafstand. scheuren. Ontsnapt soms uit tuinen.... Knip ipv snijdt, ziekte
Eigenschappen De bloemen, stengel, stelen, blad bloeien smaak en bevat- naast zwavel- veel vitamine c en ijzer, daarnaast komen de vitamines a en d er ook in voor. Variant, invriezen?
Geschiedenis
Gebruik
Folklore
Toepassingen medicinaal --> recept
culinair overzicht van gebruik
overig: boeketten
recept culinair
Bronnen

Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

De geslachtsnaam ‘Rosmarinus’ betekent “dauw van de zee”, dit omdat het kruid in zijn oorsprongsgebied vaak tegen rotsen aan de kust groeit. De soortnaam ‘officinalis’ staat voor de van oudsher bekende medicinale werking.

In de oudheid was Rozemarijn, net als de meeste aromatische kruiden verbonden aan de cultus van Aphrodite/Venus. De Romeinen gebruikten de plant, naast de Laurier en Mirte om de hoofden van hun huisgoden mee te kronen. Het kruid werd geacht het geheugen en de concentratie te stimuleren. Ook werd het struikje in verband gebracht met de dood, ze werd vaak tijdens lijkverbrandingen mee verbrand, deze traditie heeft lang geduurd, kijk maar naar het gedicht van Vondel. Ook werd het kruid gebruikt als een soort levensroede, onvruchtbare dieren werden ermee geslagen om ze vruchtbaar te maken, waarschijnlijk heeft dit te maken met het geloof in de seksueel stimulerende aard van Rozemarijn. Aan het eind van de 17de eeuw gebruikten de Joden het kruid nog in offerrituelen, de plant werd in het bloed van het geofferde dier gedoopt en de omstanders werden ermee besprenkeld. De cultische betekenis van Rozemarijn was vroeger veel bekender dan de medicinale, wat men wel wist, was dat de plant een grote conserverende werking had.

Maar nog in de Middeleeuwen werd het kruid vooral vanwege de culinaire en de sierwaarde aangeplant. Het enige wat Dioscorides over het kruid wist te melden, was dat het een verwarmende werking had, dat het geelzucht kon genezen en dat het werd verwerkt in geneeskrachtige zalven. Verder had het de reputatie het geheugen te versterken. In Engeland werden de eerste plantjes Rozemarijn gestuurd door de moeder van Koningin Philippa, de Gravin van Hainault. Anna van Kleef droeg een krans van Rozemarijn toen ze met Hendrik VIII huwde. Pas in de Renaissance wordt de plant echt populair als geneeskruid, mogelijk onder invloed van de Arabieren, die het distilleren van etherische oliën al tot grote hoogte hadden gebracht, het was een van de eerste planten van Europa waarop men deze nieuwe techniek losliet, de oude Franse naam ‘incensier’ herinnerd hier nog aan. Het kruid zelf werd tot in de 20ste eeuw nog gebrand in ziekenhuizen om het reinigende effect.

Magie

Geslacht: Mannelijk

Planeet: Zon

Element: Vuur

Krachten: Bescherming, Liefde, Lust, Mentale Krachten, Exorcisme, Zuivering, Genezen, Slaap, Jeugd

Gebruik
Rozemarijn verspreidt wanneer het verbrand wordt een krachtige, zuiverende vibratie, en kan gesmeuld worden om een plek te reinigen van negativiteit, vooral voorafgaand op het bedrijven van magische rituelen, het is één van de oudste wieroken. Onder een kussen gelegd verzekert de Rozemarijn van een goede slaap, onder het bed geplaatst beschermt het de slaper tegen alle kwaad en boven de deur gehangen houdt Rozemarijn dieven op afstand. Als je Rozemarijn draagt houdt het je gezond, in bad zuivert het. Een krans van Rozemarijn helpt het geheugen, de geur van het kruid houdt gezond. Rozemarijn wordt al heel lang gebruikt in Liefdes – en Lustwieroken, en poppetjes gevuld met Rozemarijn kunnen genenzen door hun helende kwaliteiten. Een thee van Rozemarijn kan worden gebruikt om de handen mee te wassen voordat je gaat helen, en de blaadjes vermengt met Jeneverbessen kunnen gebrand worden in een ziekenkamer om het genezen te bevorderen. Als je kennis wilt vergaren en het antwoord op een vraag wilt weten brandt dan Rozemarijn op houtskool en adem de rook in. Rozemarijn wordt ook geplant om Elfen aan te trekken. De verpoederde blaadjes in linnen gewikkeld en gebonden aan de rechterarm verjagen een depressie en maken emoties vrolijk en licht. Rozemarijn kan als vervanger dienen voor echte Wierook. www.locusmagi.nl/rozemarijn

RozemarijnRosmarinus officinalis
Te gebruiken delen:Bladeren, etherische olie
Eigenschappen:Ontsmettend. Als aftreksel: tegen verkoudheid, griep, hoofdpijn; verbeterd de spijsvertering en bloedsomloop. Als olie: in het badwater tegen pijnlijke gewrichten en vermoeidheid.
Pas Op! Medicinale doses niet geschikt voor zwangere vrouwen.
http://home.planet.nl/~lind0399/medicinaalaf.htmlKruidenlijst

Naar het begin van de tekst van deze plant.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.