Samengesteld 14 juni 2004. Gewijzigd 3 december 2006.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.


Scharlei-Salvia sclarea.

Muskaatsalie

Oorsprong Zuid-Europa, geintroduceerd in het Noorden in de zestiende eeuw
Familie Labiaten
Kweek
Kweek de plant in het voorjaar op uit zaad. Let wel deze plant bloeit pas het jaar daarop. Ze verlangt rulle aarde, en een plek die warme, beschutte plaats tegen de winterkou.

Eigenschappen
Scharlei wordt negentig centimeter hoog, dertig centimeter breed en heeft ovaalvormige donzige, donkergroene bladeren van ongeveer twintig centimeter lang. De schutbladeren zijn vijf centimeter lang en zitten aan rechte, zich vertakkende steeltjes, bovenaan de plant. De schutbladeren zijn zachtpaars, wit of roze. De geur lijkt op die van citroenmelisse en de smaak is bitter.

Geschiedenis
Een zestiende eeuwse botanicus zei over scharlei dat ''het de natuurlijke lichaamswarmte herstelt, de vitale geest sterkt en het geheugen ondersteunt.''

Gebruik
Scharlei en vlierbloemen bij de wijnbereiding geeft haar een muskaatachtige smaak.

Folklore
Het staat te boek als een afrodisiacum, het heeft een hemelse geur en geeft een euforisch gevoel.

Toepassingen
Versterkend op de baarmoeder; menstruatiekrampen; pms; opvliegers; opwekkend na een vermoeiende dag. Scharlei is een vervanging van salie. Salie kent een aantal wisselwerkingen (contra-indicaties) die scharlei niet heeft. Voor de rest is de werking als die van salie. Essentiele olie van scharlei toegevoegd aan bad- of massageolie is effectief tegen een opgeblazen gezicht of zwellingen.
Aftreksels van scharlei kunnen worden gebruikt als gorgelmiddel tegen keelontsteking, mondzweren, snijwonden, schrammen en als braakmiddel, maar ook om de eetlust op te wekken.
Twee keer per dag vijftien tot twintig druppels tinctuur of twee tot drie koppen scharleithee per dag is een goede hoeveelheid.

Culinair
Oomeletten, gekookt met room. Soep, wijn, bier, in beignets (met mate!). Beignets opgediend met sinaasappel- of citroensap.

Cosmetisch
Een aromatisch bad met scharlei is verwarmend en ontspannend voor de huid en maakt haar glad en jeugdig.
Verzachtende gezichtslotion
Strooi een handvol versgeplukte topjes in een kwart liter kokend water. Laat het geheel afkoelen en zeef.
Aftreksel pijnlijke ogen
Laat tien minuten bladeren in melk of water sudderen. Giet het geheel, als het handwarm is, door een kaasdoek. Het is dan gebruiksklaar

Bronnen
-http://home.planet.nl/~lind0399/medicinaalaf.htmlKruidenlijst
-Christopher Hobbs, Geneeskrachtige kruiden voor dummies, Dummie reeks, Addison Wesley, Imprent Pearson Education Benelux, 2003, Engelstalige editie 1998, Wiley Publishers, Indianapolis, Indiana, Verenigde Staten, vertaling Selma Bakker voor Fontline, 366 p.
-Caroline Foley, Jill Nice & Marcus A. Webb, De nieuwe kruidenbijbel, Zelf kruiden kweken en toepassen, Librero, Kerkdriel, 2002, Oorspronkelijke titel New Herb Bible, Vertaling: Textcase Dick de Ruiter, 224 p.

Naar het begin van de tekst van deze plant.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.