Samengesteld 3 mei 2004. Bijgewerkt op 5 juni 2004.
Gewijzigd op 28 november 2006.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.
Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.

EHBO-kruiden.


De EHBO-Kruiden Top 17

 1. Goudsbloem - Calendula officinalis KNOPJE aanwezig
 2. Wolverlei - Arnica montana KNOPJE aanwezig
 3. Smalle Weegbree - Plantago lanceolata KNOPJE aanwezig
 4. Sint-Janskruid - Hypericum perforatum
 5. Aloe - Aloe vera
 6. Tea Treeolie - Melaleuca alternifolia
 7. Braam - Rubus fruticosus
 8. Vlier - Sambucus nigra KNOPJE aanwezig
 9. Rode Zonnehoed - Echinacea purpurea KNOPJE aanwezig
 10. Passiebloem - Passiflora incarnata
 11. Kamille KNOPJE aanwezig
 12. Tijm KNOPJE aanwezig
 13. Lavendel KNOPJE aanwezig
 14. Duizendblad KNOPJE aanwezig
 15. Knoflook KNOPJE aanwezig
 16. Brandnetel KNOPJE aanwezig
 17. Mariadistel KNOPJE aanwezig
Een aantal kruiden en producten die van deze kruiden gemaakt zijn zeer geschikt om in plaats of naast de reguliere middelen als jodium, aspirine, norit e.d. een vaste plek in verbandtrommel of medicijnkastje te geven.

Sint-Janskruid - Hypericum perforatum

Een plant die al sinds mensenheugenis verbonden is met het licht, in heidense tijden gewijd aan Balder, de Germaanse God van het Licht, na de kerstening gewijd aan St. Johannes de Doper, wiens feest in de periode van het aloude Midzomerfeest valt. Sint-Janskruid is een zeer belangrijk geneeskruid dat zeer breed toepasbaar is door de grote verscheidenheid aan inhoudsstoffen. Medicinaal worden de bloemen (de olie) en de bloeiende toppen gebruikt (tinctuur en thee). Toepassing huid en wondverzorging
Sint-Jansolie is het middel voor allerlei kleinere aandoeningen van de huid, men kan het bijvoorbeeld toepassen na het zonnen, als middel om de pijn te stillen en de huid te herstellen na een zonnebrand. Ook kan men de olie gebruiken om de huid mee te ontsmetten op een zachte manier (vele malen prettiger voor kinderen dan jodium). Verder bij schaafwonden, (droge) eczeem, luieruitslag, tepelkloven, doorligplekken, brandwonden, ter voorkoming van littekens (bijvoorbeeld zwangerschapsstriemen), het verwijderen van splinters (wat Sint-Janskruid op een klein kompres doen en dit losjes aanbrengen op de splinter, binnen een paar uur is de splinter eruit zonder pijn of gevaar voor infecties).
Toepassing bewegings-apparaat en doorbloeding
Sint-Jansolie heeft een verwarmende werking en stimuleert de bloedsomloop, een zeer goede massageolie bij spierpijn, spit, verharde spieren (bijvoorbeeld spierknopen in de kuit), pijn in de nek door het te lang in een houding zitten. Maar ook voor allerlei gewrichtsaandoeningen als reuma, artritis en jicht kan het verwarmend en daarom pijnstillend werken, denk in dit verband ook aan RSI-klachten. Ook bij winterhanden - en voeten en doorbloedingproblemen van handen en voeten veroorzaakt door diabetes. Verwarm voordat je de olie als massage - of wrijfolie toepast even in de handen.

Sint-Jansolie is een uitstekende basisolie voor etherische oliŽn, die de verwarmende en stimulerende werking van Sint-Jansolie nog kunnen versterken, denk in dit verband bijvoorbeeld aan een paar druppels etherische Rozemarijnolie en Gemberolie op een eetlepel Sint-Jansolie (pas olie die etherische Rozemarijnolie bevat niet toe bij zwangere vrouwen, epileptici en mensen met een onbehandelde hoge bloeddruk, verder ook niet vlak voor het slapen gaan i.v.m. de stimulerende werking van Rozemarijnolie).
Let op!
Verder is het belangrijk te weten dat een aantal mensen gevoelig is voor de fotosensibele eigenschappen van Sint-Janskruid, dit betekent dat hun huid rood en pijnlijk wordt nadat zij Sint-Jansolie gebruikt hebben en daarna hun huid aan de zon hebben blootgesteld. Het is dus ook zeer onverstandig om Sint-Jansolie voor het zonnen toe te passen, als je het na het zonnen gebruikt bij een zonnebrand, reinig dan altijd zeer grondig de huid voordat u opnieuw de zon opzoekt. Bekijk voor een volledige beschrijving van alle bijwerkingen van Sint-Janskruid, de monografie van dit kruid op deze website. In veel reformzaken wordt dit kruid geprezen als antidepressivum. Een paar maren hierbij: ook de werking van dit kruid kent net als antidepressiva een op en afbouwfase. Het kan dus even duren voordat het werkzaamzaam is, maar evengoed kan het dus ook even duren, na het staken van het gebruik, voordat het ook definitief verdwenen is. Het kan een wisselwerking aangaan met reguliere antidepressiva. Overleg met je arts!

Een goede vervanger voor sint janskruid is kamille.

Aloe - Aloe vera

Oorspronkelijk een plant uit Oost - en Zuid-Afrika, maar inmiddels wereldwijd in gebruik als medicinale plant, maar ook als decoratieve tuin - en kamerplant. Medicinaal wordt het sap uit de bladeren gebruikt, dat wordt ingekookt totdat het een gelachtige substantie is. Er zijn tal van producten die AloŽ vera bevatten op de markt, maar je kunt ook de plant gewoon gebruikent, snij hiervoor een sappig blad af en pers het verse sap eruit. Toepassing huid
Heeft een bijzonder verzachtende en weefselherstellende werking op de huid waardoor de littekenvorming mooier en gelijkmatig is, AloŽ kan dus worden toegepast bij een hele serie aandoeningen van de huid zoals eerste - en tweedegraadsverbrandingen, zonnebrand, insectenbeten, luieruitslag, diverse soorten eczeem, ondersteunend en verzachtend bij psoriasis. …ťn theorie waarom AloŽ zo weefselreddend werkt bij brandwonden is doordat de werkzame stoffen in het kruid voorkomen dat er een substantie met de naam tromboxaan vrijkomt, die verantwoordelijk lijkt voor het afsterven van cellen en de vorming van blijvend littekenweefsel.
Let op!

AloŽ vera is een veilig middel maar vermijdt het gebruik ervan bij zwangerschap, ook niet gebruiken als er sprake is van sterke menstruele bloedingen, ook niet bij infecties en andere aandoeningen van de baarmoeder en eierstokken als myomen (vleesbomen) en cysten, die voor zware bloedingen kunnen zorgen. Ook niet gebruiken bij aambeien of kloofjes aan de anus.

Tea Treeolie - Melaleuca alternifolia

Van dit middel had 10 jaar geleden nog maar weinig mensen gehoord, maar binnen zeer korte tijd heeft deze etherische olie zijn weg gevonden naar menig medicijnkastje en ehbo-koffertje. Tea Treeolie is afkomstig van de bladeren van een boom die oorspronkelijk afkomstig is uit AustraliŽ waar het al duizenden jaren werd toegepast door de Aboriginals. Het bijzondere van Tea treeolie is dat het actief werkzaam is tegen alle soorten ziekteverwekkers, bacteriŽn, schimmels en virussen, bovendien stimuleert Tea Tree ook nog eens het eigen afweersysteem van het lichaam. Toepassing huid en haar
Zeer breed toepasbaar bij allerlei infecties en aandoeningen van de huid zoals kleine zweertjes, acne, zwemmerseczeem, blaren, brandwondjes, een vette huid, luieruitslag, uitslag door te ruw scheren. Was bijvoorbeeld de huid bij acne, luieruitslag, een vette huid en brandwondjes met een Ĺ l gekookt water met hierin opgelost 10 druppels Tea Treeolie. Bij blaren en zweertjes kun je de olie ook onverdund op de aangedane plekken aanbrengen. Bij zwemmerseczeem kun je voetbaden nemen met hierin opgelost 15 druppels Tea Treeolie. Bij roos of een schilferige hoofdhuid werkt het zeer goed door aan jouw normale shampoo een 15-tal druppels Tea Treeolie toe te voegen en hiermee het haar te wassen. Ook bij hoofdluis kan Tea Treeolie succesvol worden toegepast, door eerst het haar te wassen met shampoo met daarin opgelost wat Tea Treeolie (zie roos) en vervolgens nadat het haar is uitgespoeld, het nog een laatste spoeling te geven met een Ĺ l water met 15 druppels Tea Treeolie en vervolgens het haar in een handdoek te wikkelen en hiermee 1Ĺ tot 2 uur mee te blijven zitten, daarna het haar zorgvuldig uitkammen met een netenkam, de volgende 2 dagen deze handelingen herhalen en daarna na een week nog een keer herhalen, regelmatig het haar wassen met Tea Treeshampoo voorkomt overigens ook hoofdluis.
Toepassing constitutie
Tea Treeolie werkt zeer goed bij een aantal mensen die lijden aan een koortslip (Herpes simplex virus type I), stip bij het eerste gevoel van jeuk of branderigheid aan met de pure Tea Treeolie, er is een grote kans dat het virus dan in de kiem gesmoord wordt, Tea Treeolie geneest de herpesbesmetting niet, maar bestrijdt wel de symptomen. Verder is Tea Treeolie een uitstekend middel om mee te stomen bij verkoudheid, bronchitis, astma en kinkhoest. Een aantal druppels toegevoegd aan een zitbad of aan het spoelwater van een vaginale irrigator kunnen helpen bij een candida - of andersoortige schimmelinfectie van de vagina. Toegevoegd aan het water van een zitbad kan het ook helpen bij een blaasontsteking.
Let op!

Tea Treeolie is zeer veilig uitwendig, toe te passen, gebruik het niet inwendig. Sommige mensen kunnen net als bij veel andere middelen een allergische reactie vertonen.

Braam - Rubus fruticosus

Bij een ieder bekend, is het niet vanwege de vruchten, dan wel vanwege zijn hardnekkigheid als onkruid. Wat niet iedereen weet is dat de blaadjes van de Braamstruik ons zeer goed van dienst kunnen zijn bij tal van acute kwalen, zij bevatten bijzonder veel looistoffen en tal van vitaminen en mineralen, Braamblad werkt hierdoor onder andere sterk samentrekkend en bloedzuiverend. Van de blaadjes wordt de thee en de tinctuur gemaakt.
Toepassing constitutie
Braambladthee - of tinctuur is een uitstekend middel bij alle kwalen die voortkomen uit een lage weerstand, zoals griep, verkoudheid, keelpijn, angina, ontstoken tandvlees, aften, verharde lymfeknopen. Maar ook na een periode van ernstige ziekte om het herstel te bevorderen, Braamblad vult tekorten aan, is zweetdrijvend en ontstekingsremmend.
Toepassing spijsvertering
Als er sprake is van een acute diarree die langer dan een dag duurt, of de diarree komt bijzonder ongelegen, drink dan Braambladthee of gebruik de tinctuur (pas de tinctuur dan toe in een acute dosis van ieder uur 10 druppels tot de klachten verminderen). Om deze reden is het zeer handig om Braambladthee of de tinctuur op vakantie mee te nemen.
Toepassing bloed / verwondingen
Braamblad werkt zeer bloedzuiverend en bloedverrijkend, het is een uitstekend aanvullend kruid bij bloedarmoede. Het is een zeer belangrijk kruid bij bloedvergiftiging en kan dan goed naast de reguliere antibiotica gebruikt worden. Door de bloedzuiverende werking is het een goed idee om Braambladthee - of tinctuur te gebruiken nadat je een bloedtransfusie heeft moeten ondergaan, hierdoor worden de klachten die vaak optreden na een transfusie als misselijkheid, koorts en dergelijke, sterk verminderd. Braam werkt zeer bloedstelpend en kan dus goed worden toegepast als wondkruid, bij uitwendige wonden, maar ook bij inwendige bloedingen. Door de samentrekkende en bloedreinigende werking ook een goed middel bij aambeien. Verder helpt Braam te zware menstruele bloedingen te stelpen (ga overigens altijd naar je huisarts als deze bloedingen lang duren en je niet de oorzaak weet). Ook een goed kruid vlak voor en na de bevalling, versterkt de baarmoeder en stelpt nabloedingen.

Braam is een zeer veilig en breed toepasbaar kruid, ook geschikt voor kinderen en ouderen.

Passiebloem - Passiflora incarnata

Een van de mooiste scheppingen van de natuur, deze schitterende bloem, die ook nog eens zijn nut bewijst als medicijn. Er zijn vele varianten van deze plant, maar de meeste komen uit Zuid-Amerika, de Passiflora incarnata wordt het meest medicinaal toegepast. Ook is de Passiebloem een van de meest onderzochte geneeskrachtige planten, en de werking is keer op keer bewezen. Medicinaal gebruikt men de bladeren. Meestal wordt Passiflora verkocht in de vorm van tinctuur of capsules, ook zit het vaak in complexmiddelen met andere kalmerende kruiden.
Toepassing zenuwstelsel
Een van de veiligste natuurlijke kalmerende middelen dat kan worden toegepast bij slapeloosheid, nervositeit, nerveuze hartklachten, spierkrampen en als milde pijnstiller.
Let op!
Gebruik geen hoge doseringen tijdens de zwangerschap.

Bron: www.plantaardigheden/ aardigheden over planten.
Schrijver Gonnie van Elteren, bewerkt door Suzelot Karduks.

Naar het begin van EHBO-kruiden.

Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.
Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.