Samengesteld 22 april 2004, bewerkt 26 april 2004.

Gewijzigd op 26 november 2006.


Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.


Inleiding

Inleiding

Over de naam: het kruidenwiel is een oude manier om een tuin in vakjes in te delen. Momenteel zijn houten wagenwielen een zeldzaamheid. Vroeger, voordat de auto verscheen, een algemeniteit. Postkoetsen, paard en wagen, hondekarren, handkarren; tot aan de opmars van de auto waren ze een veel voorkomende verschijning in het straatbeeld. Maar zo'n wagen verloor wel eens een wiel. Dat wiel kreeg weer in een tweede leven in de tuin. Een andere reden is het symbool wiel.'' Het wiel draait'' is een uitdrukking voor "de tijd verstrijkt". En dat is nou precies wat we verlangen als we iets zaaien en willen oogsten. Maar sommigen onder ons willen plantjes het liefst uit de grond kijken. Ik als kind bijvoorbeeld.

Ooit eens kreeg ik een eigen tuintje bij huis, de worteltjes waren krom maar dat kon de pret niet bederven. Vervolgens kreeg ik bij school een lapje grond. Alleen pootte ik teveel sla. Dat was wat minder. Door een zeer bevlogen voorlichter van de IVN, een concierge van de lagere school, werd er een wereld geopend en die wereld fascineert me nog steeds. Nu woon ik op een flat, wat valt er dan weinig te tuinieren! De bakken volgden en ondertussen deed ik een voorliefde voor kruiden op. Wijs geworden door ervaring besloot ik verder te gaan met kruidengeneeskunde en tips uit grootmoeders tijd (die mensen waren ook niet gek).

Over kruiden valt een heleboel te vertellen. Van geschiedenis tot folklore. En dan is het gebruik heel verschillend: in de keuken tot medicinaal. Deze kennis wil ik graag met je delen. En daar is deze site voor bedoeld. Vooral de mensen die net beginnen met het werken met kruiden zullen hier iets vinden.
Ik pleit voor veilig gebruik van kruiden. Ben je op zoek naar beschrijvingen van hasj, de cocaplant dan moet je ergens anders zijn.
Je vindt hier iets over de oorsprong (waar komt het vandaan, wat is de oorspronkelijke standplaats), de kweek van de plant zelf, de eigenschappen (uiterlijke kenmerken van de plant, zodat je de plant in het wild kunt herkennen), geschiedenis, folklore, medicinaal gebruik, keukengebruik, eventueel cosmetisch gebruik. Om direct aan de slag te kunnen, staan er per kruid een aantal toepassingen vermeld. Aan het einde van ieder artikel zijn de bronnen vermeld, zodat je verder kunt lezen.
Lees voor je aan de slag gaat, het hele artikel door. Tips en truuks worden in de tekst vermeld. Mocht je in de vrije natuur willen zoeken, let dan op de juiste determinatie. Ben je niet zeker van je zaak, laat het staan! De natuur levert een heleboel look- alikes (peterselie en hondspeterselie, koriander en waterscheerling enzovoorts) en sommige daarvan zijn giftig! Pluk op schone plekken, vermijdt plaatsen met uitwerpelsen, afval of anderszins. Pluk alleen dat wat je nodig hebt. Vele planten zijn door de belangstelling in plantengeneeskunde zeldzaam geworden. Laat genoeg van de plant staan zodat deze zich kan herstellen. Ben je niet in staat om te plukken, overweeg dan kweek in eigen huis of tuin. De officiele namen staan erbij vermeld en in een kwekerij kunnen ze je verder helpen.

Kruiden zijn in staat om het systeem te ondersteunen om ''normaal'' te doen. Natuurlijk kun je diarree met koolstof stoppen. Maar het absorbeert nog zoveel meer, met kruiden kun je (soms) hetzelfde effect krijgen. Daar gaat deze site over.
De doseringen zijn bedoelt voor volwassenen. Hier en daar staan toepassingen voor kinderen genoteerd. In principe is het gebruik veilig. Maar allergische of overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Halveer dan de dosering of las een rustdag in. Of stop gewoon en bedenk dat dit kruid niet bij jou past, volg je intuitie.
Deze middelen zijn bedoeld voor huis-, tuin- en keukenkwalen. Heb je het vermoeden dat er iets anders aan de hand is, duurt de genezing te lang of anderszins ga naar je arts!

Mocht je verder willen op dit pad dan zijn er een aantal opties voor je open: linken en boeken geven een indruk wat er te koop is (geweest) zowel op het internet als in de boekhandel. In het verre verleden waren kruiden de meeste gebruikte medicijnen en daar is dan ook het nodige over gepubliceerd. Wil je lezen hoe het toen ging dan kun je kijken bij linken en boeken: daar staat een lijstje vermeld met de namen van auteurs (hoewel van sommigen nooit een boek is verschenen, veel Romeinen en Grieken worden wel genoemd in de boeken die in de 16e eeuw verschenen) en als dat lukte met titel en jaar van uitgave erbij. Zo kun je zoeken bijvoorbeeld in de bibliotheek of op het internet via een zoekmachine. Op het internet is er veel te vinden en de linken die ik geschikt vind staan onder linken. Maar misschien wil je verder met de praktijk dan kun je kijken onder cursustuinen. Hier staan een aantal instanties genoemd die cursussen verzorgen en een aantal tuinen waar je kunt gaan kijken. Regelmatig (wanneer ik tijd heb) zal er een nieuw artikel verschijnen. Veel plezier!

Hoewel deze site met zorg is samengesteld kunnen er geen rechten aan worden ontleend.
Gebruik is op eigen verantwoordelijkheid.

Ik zou het leuk vinden om van je te horen.
Daarvoor kun je emailen naar suzelot@karduks.eu
Heb je op- of aanmerkingen, ervaringen die je wilt delen: ik hoor het graag.

Veel plezier,

Suzelot.

Suzelot Karduks.
suzelot@karduks.eu
Naar het begin van deze tekst.


Deze tekst in het gehele browser-venster plaatsen.

Klik linksboven in het browser-venster op de pijl naar links om terug te komen bij de vorige situatie.